Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τομή [Κεφάλαιο 3]




"Σεβασμός στους σκλάβους - ο εργάτης, το σφυρί.
Σεβασμός στους ταπεινούς - ο ευγενής, ο υπηρέτης.
Ανέβα και μην το σκέφτεσαι πολύ.
Και εξάλειψε καλό,κακό και μέτριο"
Τομή, Κεφ.17 παρ.1


"Εγκέφαλος IGF496. Άνθρωπος, μέλος των Βίαιων. Αρκετά αναπτυγμένη ευφυία, σε σχέση με το μέσο όρο. Έτσι θα εξηγείται και το γεγονός ότι κατάφερες να "σπάσεις" την ασφάλεια του πυρήνα μας. Με σκοπό;"
"Την ανάκτηση πληροφοριών, την ελεύθερη διακίνησή τους στο ευρύ κοινό και τέλος την καταστροφή τους."
"Ρομαντικός;"
"Δεν απαντώ."
"Ποιος είναι ο ανώτερός σου; Για ποιον δουλεύεις;"
"Δεν έχω κανέναν ανώτερο. Δεν δουλεύω για κανέναν."
"Ρομαντικός."
"Εσύ τί είσαι; Για ποιον δουλεύεις; Ποιος είναι ο ανώτερός σου;"
"Το κωδικό μου όνομα είναι 147. Δουλεύω για την Αυτοκρατορία στο σώμα Πολέμου. Οι ανώτεροί μου είναι αυτοί που θα δούμε στο μέλλον. Ποιο είναι το πρόβλημά σου με την Αυτοκρατορία; Γνωρίζεις τί συνέπειες μπορεί να έχουν οι πράξεις σου."
"Η δράση μου αποσκοπεί στην απελευθέρωση της πληροφορίας. Το δικαίωμα του καθένα να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όσα έχεις εσύ. Μακροπρόθεσμα η όλη γνώση του τρόπου λειτουργίας της Αυτοκρατορίας θα οδηγήσει στην καταστροφή της από όλους εμάς. Και τότε μόνο θα υπάρξει ισότητα και ελευθερία σε όλοκληρο τον πλανήτη. Οι συνέπειες των πράξεων μου συνδέονται άμεσα με τις αιτίες τους."
"Για να χρησιμοποιήσεις την γνώση πρέπει να την κατέχεις. Να την έχεις εγκαταστήσει μέσα σου στο ψηλότερο βάθρο ιεραρχίας. Όσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της Αυτοκρατορίας ήδη δουλεύουν σε αυτήν. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας."
"Μέσα από την εμπειρία και τα λάθη ο άνθρωπος μαθαίνει. Ναι, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στο έργο αλλά δεν το κάνει γιατί δεν θέλει. Διαγωνισμοί αξιολόγησης κρίνουν τα ανθρώπινα ιδανικά; Ένας υπολογιστής μπορεί να κρίνει τους ανθρώπους;"
"Στον τομέα της ανθρώπινης βιολογίας και της γενετικής, ναι, μπορεί."
"Και τί έχει να πει ο υπολογιστής για την αξία της ανθρώπινης ζωής; Για την ελευθερία; Για ιδανικά που προσβάλλονται από την Αυτοκρατορία;"
"Ο υπολογιστής δεν έχει να πει τίποτα. Οι άνθρωποι όμως έχουν να πουν πολλά."
"Αυτό ακριβώς. Δεν σέβεστε την ανθρώπινη φυλή."
"Την ανθρώπινη φυλή την σεβόμαστε στον βαθμό που και η ίδια σέβεται τον εαυτό της."
"Τί θες να πεις; Ότι για τα πειράματα της Αυτοκρατορίας πάνω στον άνθρωπο ευθυνόμαστε εμείς;"
"Όχι. Εσείς είσαστε το μέσο, εμείς είμαστε ο τρόπος."
"Είναι δικαίωμά μου να αρνούμαι να γίνομαι υποχείριο ενός υπολογιστή."
"Κανείς δεν σε καταπιέζει. Η Αυτοκρατορία σε χρησιμοποιεί κάνοντας έρευνα πάνω σου και μάλιστα χωρίς καν να σε επηρεάζει στην ζωή σου. Θα έπρεπε να αισθάνεσαι τουλάχιστον δέος που γίνεσαι σκαλοπάτι για να ανέβει η ανθρωπότητα."
"Τα παπούτσια αυτού που πατάει πάνω μου και ανεβαίνει είναι καθαρά;"
"Παπούτσια είναι δεν μπορεί να είναι τελείως καθαρά. Εκτός αν μείνουν στο ράφι. Και η αδράνεια είναι το χειρότερο είδος δράσης."
"Έχω ζήσει πολέμους, έχω δει ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και η Αυτοκρατορία κάθεται, παρακολουθεί και μαζεύει υλικό. Πώς μπορώ να σεβαστώ κάποιον που με αντιμετωπίζει απλά σαν υλικό; Αν δεν θέλατε να γίνονται πολέμοι δεν θα γινόντουσαν. Μας αφήνετε να σφαζόμαστε σαν τα ζώα."
"Σαν τα ζώα...Τέλεια! Έχεις αρχίσει και πιάνεις το νόημα. Αυτό είναι σεβασμός!"
"Το απαθές μάτι που αντικρύζει το έγκλημα, είναι χειρότερο απ' τον εγκληματία."
"Ποιος είναι ο εγκληματίας; Ο κακός; Το θύμα τί είναι; Ο καλός; Ο διαχωρισμός σε στρατόπεδα είναι αυτό που προκαλεί τους πολέμους. Θα τα γνωρίζεις αυτό. Θεωρητικά το τέλειο μοντέλο που προτείνεις θα μπορούσες να με πείσεις ότι το πιστεύεις. Πρακτικά όμως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τις ενέργειές σου και το ξέρεις. Φαντάζομαι την ικανοποίηση σου και την ευτυχία που σου προκαλεί η εύρεση σκοπού ζωής όταν καταλήγεις με την λογική σου στο αλάνθαστο δόγμα. Τί ανακούφιση να αποφεύγεις το αίνιγμα. Ομολογώ ότι έρχονται στιγμές που με κουράζει η συνεχή εξερεύνηση μέσα στο χάος και ζηλεύω αυτή την πνευματική σταθερότητα και πίστη."
"Δεν υπάρχει κανένα συμφέρον. Μάλλον εσύ και οι υπεράνθρωποί σου δεν γνωρίζετε και πολλά από ανιδιοτέλεια. Είσαστε άνθρωποι που θέλουν να λέγονται υπεράνθρωποι. Μέσα στην ματαιότητα του χάους προσπαθείτε να βάλετε μία τάξη. Νομίζετε ότι ελένχετε την φύση."
"Τί είναι η ανιδιοτέλεια, παρά μία έκφραση αγανάκτησης απέναντι σε ανασφάλειες, σε πράγματα που φαίνονται σαν θηρία στα μάτια σου, σε οντότητες που δεν μπορείς να αγγίξεις. Η ιδιοτέλεια εκφράζει την ακεραιότητα του χαρακτήρα, η ανιδιοτέλεια την αδυναμία συγκρότησης. Λέξεις. Τί είναι η ελευθερία, παρά ένα δημιούργημα για την εξάπλωση των σκλάβων. Κατανοώ την αγανάκτησή σου αλλά πέρα από αυτή δεν υπάρχει τίποτα φωτεινό παρά μόνο σκοτεινές θεωρίες χωρίς προοπτική. Δεν έχεις άδικο. Η προσπάθεια επιβολής τάξης μέσα στο χάος ίσως είναι ματαιοδοξία. Η δικαιολογία της ματαιοδοξίας όμως είναι η έναρξη του μηδενισμού. Και ο μηδενισμός είναι η αρχή της αποσάθρωσης."
"Γεννήθηκα άνθρωπος και αγαπώ την ελευθερία. Αγωνίζομαι για να την κερδίσω. Δεν μπορώ να ανεχτώ την άσκηση οποιουδήποτε είδους εξουσίας πάνω μου. Δεν μπορώ να ζήσω υπόδουλος ενός υπολογιστή παντογνώστη."
"Δεν είναι ελεύθερος αυτός που θέλει να είναι ελεύθερος."
"Είμαι σκλάβος και θα παραμείνω σκλάβος όσο ένας υπολογιστής υπάρχει πάνω από εμένα."
"Η κατάχρηση λέξεων με τέτοιο βάρος τελικά οδηγεί στην απαξίωση τους. Ζεις υπό το βάρος τέτοιων λέξεων. Θέλεις να είσαι σκλάβος;"
"Όσο η Αυτοκρατορία ή οποιαδήποτε μορφή ανώτερης δύναμης επικρατεί, είμαι σκλάβος."
"Δεκτό, αν αποδεχτούμε την ηθική αξιολόγηση των πραγμάτων. Όμως τα ωφέλη και τις καταστροφές της ηθικής, τα έχουμε ήδη αποκομίσει και ξεπεράσει. Η θέλησή μας εξελίσσεται. Και μαζί με αυτή, οι αξιολογικές κρίσεις προς ώφελος της ζωής. Άφησε τα συναισθήματα στην άκρη και απάντησε : θέλεις να είσαι σκλάβος ακόμα κι αν δεν είσαι;"
"Αν το να μην είμαι σκλάβος σημαίνει την αποδοχή του έργου της Αυτοκρατορίας τότε προτιμώ να είμαι σκλάβος."
"Θέλει, λέει, να είναι σκλάβος. Σκοτώστε τον."