Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τομή [Κεφάλαιο 1]



Απαρέγκλιτο, διστακτικό, τρομερό σαν μοίρα,
το μεγάλο καθήκον και ερώτημα πλησιάζει:
Πώς πρέπει να κυβερνηθεί η γη ως ολότητα;
Και προς τί πρέπει ο "άνθρωπος" ως ολότητα
- όχι πια ένας λαός, μία φυλή -
να συστηθεί και να ανατραφεί;
Τομή Κεφ.1 παρ.5

Ξύπνησε. "Να πάρει! Πάλι αυτές οι φωνές"!
Ήξερε ότι προέρχονταν από το μυαλό του και δεν ανησυχούσε. Το μόνο που τον φόβιζε ήταν ότι οι φωνές αυτές είχαν και ανθρώπινη μορφή. Εικόνες ανθρώπων απλών που του μιλούσαν. Δεν τους ήξερε. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Απλά, καθημερινά πρόσωπα.
"Δεν θα το ξεπεράσεις ποτέ, θα είσαι από κάτω" : του έλεγαν οι φωνές. Μικρές ημιτελείς, ειρωνικές προτάσεις και μετά εξαφανιζόντουσαν μαζί με την μορφή τους. Σημείωνε ό,τι του έλεγαν και έκλεινε ραντεβού με έναν φίλο γιατρό κάθε φορά πριν πάει στα κεντρικά γραφεία της Αυτοκρατορίας.

Αυτοκρατορία : με αυτή την λέξη καλείται η ψηφιακή κυβέρνηση του κόσμου που δίνει στους Ικανούς εντολές-νόμους προς εφαρμογή στην ανθρώπινη φυλή. Η Αυτοκρατορία προγραμματίστηκε από έναν άνθρωπο γνωστό ως "Το Μυαλό". Η Αυτοκρατορία έχει την ιδιότητα να αυτο-προσδιορίζεται, να αυτό-προγραμματίζεται, να αυτο-εξελίσσεται, σαν αυτότροφος οργανισμός. Οι Ικανοί είναι άνθρωποι επιλεγμένοι από επιστήμονες και ειδικούς της γενετικής. Κάθε Ικανός έχει χρέος να θέτει σε εφαρμογή οποιαδήποτε εντολή δέχεται από την Αυτοκρατορία. Οι Ικανοί προσλαμβάνουν τους κατάλληλους Μαφ που θα τους βοηθήσουν για την εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής. Η Αυτοκρατορία δεν θέλει να εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας στην εκτέλεση εντολών, για να αποφεύγει την πιθανότητα σφάλματος. Γι'αυτο το λόγο οι Μαφ είναι ανδροειδή. Η μόνη διαφορά των Ικανών από τους Μαφ είναι ότι οι μεν πρώτοι είναι άνθρωποι, οι δε δεύτεροι είναι ανδροειδή κατασκευασμένοι σε εργαστήρια. Οι ικανότητες και οι ιδιότητές τους είναι παρόμοιες : υψηλός δείκτης νοημοσύνης, ευρεία πολλαπλή αντίληψη των πραγμάτων, δυνατά αισθητήρια όργανα, εγκέφαλος απαλλαγμένος από διλλήματα λογικής ή συναισθημάτων για την λήψη ωφέλιμων αποφάσεων, υγιές σώμα. Η μόνη διαφορά των Ικανών από τους Μαφ είναι η μνήμη. Οι Μαφ τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους δεν διαθέτουν μνήμη : ούτε συνειδητή ούτε υποσυνείδητη. Όταν ένας Μαφ κλείσει τα δύο χρόνια παραμονής στο εργαστήριο, αρχίζει η ανάπτυξη της μνήμης. Έπειτα υιοθετείται από κάποια κατάλληλη οικογένεια που μπορεί να του παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για την σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Στο μυαλό του δεν υπάρχει η έννοια του χρόνου. Παρόλαυτά έχει πεπερασμένο χρονικό όριο ζωής όπως ο άνθρωπος.

Ο 147 είναι ένας από αυτούς : ένας Μαφ. Τουλάχιστον έτσι του είχαν πει.

"Είμαι άνθρωπος", είπε ο γιατρός χώνοντας την βελόνα στο υγρό. "Αυτό που έχω χρέος ως γιατρός είναι, όχι απλά να θεραπεύω αλλά και να προχωράω ένα βήμα παραπέρα : αυτό το βήμα το ονομάζω "εξέλιξη". Οι Ικανοί είναι ένα είδος υπερανθρώπων. Εγώ θέλω, αν όχι να τους ξεπεράσω, να τους τελειοποιήσω. Ένα μέσο για να το πετύχω είναι η ιατρική. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου τρομάζουν στο να βελτιώσουν τον ανθρώπινο οργανισμό είτε λόγω χαζών πεποιθήσεων είτε λόγω συμφέροντος...κυρίως όμως το πρώτο. Χα! Πεποιθήσεις και παραμύθια! Κανείς δεν παραδέχεται ότι φοβάται το αίνιγμα. Επαναπάυονται στα ήδη γνωστά και τετριμμένα πράγματα. Όλοι γνωρίζουν ότι ολόκληρη η ζωή αποτελεί έναν αέναο πόλεμο για την ανέλιξη στην ιεραρχία : είτε αυτό λέγεται κύτταρο, είτε όργανο, είτε άνθρωπος είτε λιοντάρι. Από τον τρόπο που λειτουργούν τα κύτταρα και τα ανθρώπινα όργανα μέχρι τις φάλαινες δολοφόνους. Δεν ντρέπομαι να φωνάξω ότι όσο ζω θα πολεμάω με οποιονδήποτε τρόπο για την επικράτηση του ισχυρότερου, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μορφή δύναμης που μπορεί να υπάρξει ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την καταστροφή του σύμπαντος. Έτσι λειτουργώ : με τον ίδιο τρόπο που το σώμα μου καταμερίζει τις οργανικές λειτουργίες. Αν ένα όργανο υπολειτουργεί, τα γειτονικά όργανα θα το τσακίσουν για να εξαπλωθούν, να κατακτήσουν την περιοχή του - χωρίς την δικιά μου παρέμβαση φυσικά!"
Ο γιατρός είχε κέφια : οι άνθρωποι φοβούνται αλλά θέλουν - θέλουν αλλά φοβούνται. Ίσως αυτό είναι και το μοναδικό ένστικτο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο στον άνθρωπο από τα πρωτόγονα χρόνια. "Μαζί με το ένστικτο της γυναίκας, μου είχε πει κάποτε ένας μεθυσμένος" και ο γιατρός έβαλε τα γέλια.

Δύναμη : Πολύμορφη ιδιότητα που αναφέρεται στην σωματική-αισθητική-ψυχική σταθερότητα, βαρύτητα, ακεραιότητα, φαντασία και ευελιξία. Έχει να κάνει κυρίως με ατομικά "ταλέντα" ή κατακτήσεις του κάθε ανθρώπου ή ανδροειδούς ξεχωριστά. Είναι ο βασικότερος παράγοντας διαφοροποίησης των οργανισμών. "Η δύναμη αποτελεί ορμητήριο για την πρόοδο και την εξέλιξη" : είναι γραμμένο στα σημειωματάρια του "Μυαλού".

Οι Ικανοί είναι μισητοί από την ανθρώπινη φυλή γιατί έχουν καταφέρει να την ξεπεράσουν. Εκτός αυτού οι Ικανοί προσπαθούν να εξελίξουν την ανθρώπινη φυλή ακόμα περισσότερο και γι'αυτό πολλές φορές πρέπει να γίνονται θυσίες εις βάρος των ανθρώπων. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στους ανθρώπους και βλέπουν τους Ικανούς σαν εχθρούς. Εξίσου εχθρική θεωρούν την Αυτοκρατορία και τους Μαφ. Έτσι οι Μαφ και οι Ικανοί, παρόλο που ζουν μαζί με τους ανθρώπους, κρύβονται από αυτούς και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μην γίνονται αντιληπτοί.

Η Τομή : αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα των ανθρώπων. Από αυτήν ξεκινούν όλα. Το όνομα του συγγραφέα της δεν έχει γίνει γνωστό. Η Τομή είναι η απαρχή μιας καινούργιας θρησκείας, μιας καινούργιας επανάστασης, μιας καινούργιας κουλτούρας, μιας καινούργιας ζωής. Μιας ζωής απαλλαγμένη από οποιοδήποτε στοιχείο ηθικής, προκατάληψης, κιβδηλότητας και άλλων ανθρωπίνων δημιουργημάτων που κάλυψαν στο παρελθόν με το πέπλο τους το μεγαλείο των λίγων. Απορρίπτει λέξεις από το λεξιλόγιο των ανθρώπων. Λέξεις όπως, οίκτος, σκλαβιά, βία, αγάπη, μίσος, φόβος, καλό και κακό, υποβαθμίστικαν. Η Τομή επικεντρώθηκε στην αξία της δύναμης. Προβάλλει την ατομική δύναμη του καθένα - ψυχική, αισθηματική, αισθητική, σωματική, πνευματική. Το βασικότερο όμως σημείο της Τομής είναι το σχέδιο του Υπερανθρώπου. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιστημονικά έντυπα χημικών και γενετικών εξισώσεων για την βελτίωση του ανθρώπινου είδους.
Η ανθρωπότητα από την στιγμή της έκδοσης της Τομής και μετά άλλαξε πορεία. Η Αυτοκρατορία δημιουργήθηκε αναίμακτα, αδιάφορα, σε ένα υπόγειο που εργαζόταν ένα αγνώστου προέλευσης Μυαλό. Κανείς δεν ξέρει γιατί, κανείς δεν ξέρει πώς. Απλά δημιουργήθηκε. Οι πρώτοι Μαφ κατασκευάστηκαν σε διάφορα εργαστήρια εν γνώσει των ανθρώπων. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι διάνοιες της ανθρώπινης φυλής αντιλήφθηκαν την επέκταση της Αυτοκρατορίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η Αυτοκρατορία δεν επεμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων. Το μόνο μέλλημά της είναι η εξέλιξη του είδους και αυτό το επιτυγχάνει μέσω της ασταμάτητης έρευνας. Η Αυτοκρατορία εξουσίαζει τα ανθρώπινα μυαλά, με την έννοια ότι ανα πάσα στιγμή γνωρίζει τα πάντα για οποιονδήποτε ανθρώπινο εγκέφαλο, ό,τι έχει να κάνει με τις λειτουργίες του. "Εξουσία σημαίνει γνώση". Η τεράστια συλλογή πληροφοριών της Αυτοκρατορίας από ανθρώπινα μυαλά βοηθά στην ευρύτερη κατανόηση των ανθρώπινων λειτουργιών. Όπως όμως ο ζωγράφος δεν θέλει να κρατάνε το πινέλο του ενώ ζωγραφίζει, έτσι και οι διάνοιες δεν θέλουν να παίζουν με το μυαλό τους ή να το παρακολουθούν ενώ σκέφτονται. Οι διάνοιες ξεσήκωσαν τη μάζα. Είπαν ότι το μυαλό τους είναι υπό έλεγχο. Σαν το μικρό παιδί που πεισμώνει αν του πεις ότι είναι χαζό, έτσι και οι άνθρωποι άρχισαν να αισθάνονται προσβεβλημένοι από την Αυτοκρατορία, που τους χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο. Ύστερα από χρόνια διαταραχών και συγκρούσεων, η ανθρώπινη φυλή χωρίστηκε σε στρατόπεδα ανάλογα με τη θέση του καθένα απέναντι στην Αυτοκρατορία.

"Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν σκαλοπάτι για έναν ανώτερο σκοπό με τη θέλησή τους. Ο σκοπός δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός αφού χρειάζονται μεγάλα ψυχικά, και όχι μόνο, αποθέματα δυναμικής. Και αυτή την ιδιότητα την έχουν ελάχιστοι άνθρωποι", σκεφτόταν ο 147 συχνά. Για ό,τι δεν μπορείς, πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν το θέλεις. Για ό,τι δεν θέλεις, πείθεις τον εαυτό σου ότι δεν μπορείς. Πολλές φορές τον τρόμαζε όλο αυτό. Είχε την ικανότητα να ζει μέσα από άλλους, να αισθάνεται πώς είναι η ζωή μέσα από διαφορετικά υποκείμενα. Όλο αυτό το βάρος που ίσως να ένιωθε αν ήταν άνθρωπος : το να γνωρίζεις ότι υπάρχει κάτι ανώτερο από σένα, ζει στον ίδιο κόσμο που ζεις και εσύ, σε βλέπει και το βλέπεις αλλά δεν ξέρεις αν είναι αυτό, ενώ ο χρόνος δεν σου αφήνει περιθώρια να το ανακαλύψεις.